Условия за пазаруване

ВСИЧКИ ЦЕНИ НА ПРОДУКТИТЕ В НАШИЯ МАГАЗИН СА С ВКЛЮЧЕН ДДС!


Европейски фирми получават цени във фактурата без ДДС! В цената на стоката не са включени транспортни разходи. Те са за сметка на получателя. Изключения за безплатен транспорт са случаите при предварителна уговорка на такъв или при условия за пазаруване с включени транспортни разходи в цената на стоката. Стоките се доставят с куриер като се заплаща наложен платеж за стойноста на стоката и транспортните разходи.


Условия за пазаруване!


Уважаеми клиенти за да пазарувате изпратете продукти в кошчето за пазаруване. Продукти които не са налични в момента са белязани с "налично x",продукти които се доставят само по-заявка са белязани "С поръчка" . Независимо от статуса на наличност може да добавяте всички избрани продукти за заявка с избор на количество и бутон "Поръчай". За изпращане на поръчката изберете в дясно "В кошницата" . С "Обнови" може да добавяте количества към избраните вече продукти. За завършване на поръчката следвайте последователността,като пълно и коректно попълвате данните за контакт(Без актуален Имейл адрес: не може да продължите с поръчката!!!). Ако желаете фактура попълнете данни в "Плащане". "Приключване" с приемане на общите условия и "Потвърди поръчката. Уважаеми клиенти с първата поръчка ще получите регистрация и обратна информация на вашата електронна поща за поръчаните стоки с наличност или сроковете за доставка на продукти с изчерпана наличност или "С поръчка". Ретистрацията ви дава възможност за автоматично запазване на информацията за добавените продукти в кошчето за пазаруване и последващо добавяне на допълнителни продукти до завършване на поръчката. За допълнителни въпроси и заявки може да използвате: omegael@abv.bg/ skype1: kalojan909/ skype2: velielskype/ 0889354481


РЕКЛАМАЦИИ


Рекламация при доставка се приема в случаите:
1. При несъответствие в цената с обявената в електронния магазин.
2. При неспазване на предварително уговорения срок за доставка.
3. При нарушена цялост на опаковката и стоката след транспортирането и.
4. При несъответствие на заявената стока с получената.
5. При условията на чл.69,ал.3 от ЗЗППТ
Рекламации в изброените по-горе случаи се връщат само в момента на доставката в присъствието на куриера доставил стоката. Задължително е изготвянето на протокол в два екземпляра с описани в него дефекти и нарушения.
Рекламации свързани с гаранционни условия се приемат:
1. В седем дневен срок от закупуването на стоката. При условие че бъде попълнена и подписана декларация с основателни причини за връщане на стоката във вида в който е получена без нарушения в цялостта на опаковката и самата стока с подходящ търговски вид без повреди причинени от употреба. В този случай транспортните разходи са за сметка на клиента.
2. При възникване на повреди определени като гаранционни в гаранционната карта в рамките на съответния гаранционен срок. При условие че е налице изрядно попълнена гаранционна карта,придружена с касова бележка или фактура.
3. В случаите, предвидени в чл.69, ал. 3 от ЗЗППТ.